Reprezentare

  1. Cine ma reprezinta pe mine la nivel de facultate si universitate?

  2. Imi pot alege reprezentantii?

  3. Pot ajunge sa reprezint la randul meu pe ceilalti studenti?

  4. Care este rolul organizatiilor studentesti in reprezentarea studentilor?

  5. Cati studenti sunt in consiliile facultatilor? Dar in senatul universitatii?

  6. Sunt studenti in comisia de etica? Cum sunt alesi acolo?

  7. In ce alte structuri ale universitatii sunt implicati studentii?

Cine ma reprezinta pe mine la nivel de facultate si universitate?

La nivelul facultatii suntem reprezentati de sefi de gr/serie/an, de studentii din consiliul facultatii,de studentul din biroul consiliu, de organizatia studenteasca, de studentii membri in diferite comisii de la nivelul facultatii. La nivelul universitatii suntem reprezentati de studentii din senatul universitatii, de studentul din Biroul senat, de organizatia studenteasca si de membri din diferite comisii de la nivelul universitatii

 

Imi pot alege reprezentantii?

Da. Studentii reprezentanti trebuie alesi de studenti. In practica insa facultatile si universitatea pun criterii de medii sau restante pentru a influenta componenta consiliilor si ale senatului.

 

Pot ajunge sa reprezint la randul meu pe ceilalti studenti?

Da. Oricare student are dreptul de a ajunge reprezentant sau senator in cadrul organismelor decizionale ale facultatilor/universitatii.

 

Care este rolul organizatiilor studentesti in reprezentarea studentilor?

Organizatiile studentesti cu profil social/sindical apara drepturile studentilor si asigura respectarea lor. Desi, spre deosebire de studentii senatori si consilieri, nu au putere de decizie, organizatiile studentesti reprezinta drepturile studentilor pe langa universitate/facultate, supravegheaza buna desfasurare a cazarilor si se sesizeaza inc azul unor abuzuri din partea conducerii universitatii sau a unor profesori. Organizatiile cu caracter profesional sprijina studentii pe plan profesional prin proiecte sau programe desfasurate in mare parte cu concursul mediului privat.

 

Cati studenti sunt in consiliile facultatilor? Dar in senatul universitatii?

Proportia de reprezentare a studentilor este de 25% din totalul consilierilor/senatorilor.

 

Sunt studenti in comisia de etica? Cum sunt alesi acolo?

Da.

 

In ce alte structuri ale universitatii sunt implicati studentii?

            Studentii fac parte din consiliile profesorale si senatul universitatii in proportie de 25 % .Totodata studentii sunt inclusi si in biroul consiliu si biroul senat.

            Totodata in marea majoritate a centrelor universitare fac parte din comisiile care se ocupa de cazarile studentilor in camine.Tot in cadrul caminelor pot deveni sefi de camin (in general prin alegeri).

            In general toate comisiile dintr-o universitate care au legatura cu studentii trebuie sa contina un student din consiliu facultatii sau senatul universitatii.