Burse

 1. Cine poate primi bursa? Cum se stabileste acest lucru?

 2. Ce fel de burse exista?

 3. Ce e o bursa sociala si care sunt criteriile de acordare ?

 4. Ce boli se incadreaza la bursa sociala pe caz de boala?

 5. Ce e o bursa de studiu si care sunt criterile de acordare?

 6. Ce e o bursa de merit si care sunt criteriile de acordare?

 7. Cine stabileste cuantumul burselor? De ce difera in functie de facultate?

 8. Pot primi simultan si bursa sociala si bursa de merit?

 9. Bursa se primeste si in perioadele de vacanta?

 10. Ce sunt bursele private?

 11. Cum pot obtine o bursa privata?

 12. S-au mai acordat pana acuma burse private in Romania?

 

Cine poate primi bursa? Cum se stabileste acest lucru?

Bursa poate primi orice student, in functie de criteriile stabilite de universitate sau facultate pe baza rezultatelor academice sau a situatiei sociale/medicale.

 

Ce fel de burse exista?

In prezent, in Romania exista in principal burse de performanta, burse sociale, burse de studiu si burse de merit.

 

Ce e o bursa sociala si care sunt criteriile de acordare ?

Bursele sociale sunt burse acordate studentilor care au o situatie financiara sau sociala precara, tipic celor din familii in care venitul/membru nu depaseste salariul minim pe economie.

Pentru obtinerea unei astfel de burse se intocmeste un dosar care, de obicei, cuprinde o adeverinta de la locul de munca al parintilor, sau cupone de pensie daca este cazul,in care sa fie indicate veniturile in ultimele 3 luni. Adeverinta de la primarie care sa ateste faptul ca familia are/nu are pamant si au sau nu venituri de pe acest pamant, certificat de deces al parintelui(ilor) daca este cazul.Adeverinta de la fisc care sa arate ca familia nu are nici o firma inregistrata.Adeverinte de student/elev pentru frati cu precizarea daca iau bursa.Declaratie pe proprie raspundere a familiei ca nu beneficiaza de alte venituri.Declaratia se poate face repede la un notariat.

            De asemenea, se recomanda atasarea unei anchete sociale la dosar.

In general, la acordarea burselor sociale au prioritate studentii cu diazabilitati(dosar medical) si cu situatie materiala proasta, cei care vin de la casele de copii, cei cu unul sau ambii parinti decedati.

Unele universitati acorda bursele sociale doar studentilor integralisti.

 

Ce boli se incadreaza la bursa sociala pe caz de boala?

- bolnavi de TBC care se afla in evidenta dispensarelor medicale

- care sufera de diabet,

- miopie grava,

- boli maligne,

- boli imunologice,

- sindromuri de malabsorbtie grave,

- cei infestati cu virusul HIV

- insuficienta renala cronica,

- bolnavi de SIDA,

- astm bronsic,

- spondilita anchilozanta 

- epilepsie,

 - reumatism articular.

- cardiopatii congenitale,

- hepatita cronica,

 

 

Ce e o bursa de studiu si care sunt criterile de acordare?

Bursele de studiu sunt burse destinate studentilor cu rezultate bune in decursul anului universitar. Pragul si modul de acordare, precum si sumele sunt stabilite de fiecare universitate si facultate in parte. In general studentul trebuie sa intocmeasca o cerere prin care solicita acordarea bursei, facultatea acordand o bursa in general in functie de medie (de la 8,50 sau 9 sau chiar peste 9,50 in functie de facultate si de mediile generale ale studentilor dar coborand la doar 8 pentru unele facultati tehnice) (la Universitatea tehnica Asachi se dau burse,mici, si la 7.30) si de fondurile disponibile.

Unele facultati dau burse de studiu inca din primul semestru al anului I, pe baza mediei de admitere.

 

Ce e o bursa de merit si care sunt criteriile de acordare?

Bursele de merit sunt dedicate studentilor cu rezultate deosebite si cu activitati extracurriculare. Studentul trebuie sa intocmeasca o cerere pentru a primi o bursa de merit, care este analizata si se acorda in functie de medie (care trebuie sa fie prima/printre primele pe anul de studiu la specializarea studentului)  Bursele de merit sunt in general mai mari decat bursele de studiu.

 

Cine stabileste cuantumul burselor? De ce difera in functie de facultate?

Ministerul Educatiei si Cercetarii aloca banii unui fond de burse, din care banii sunt distribuiti spre universitati. Repartizarea acestor bani studentilor revine in sarcina facultatilor, care stabilesc numarul studentilor care beneficiaza de acestea si criteriile de alocare. Astfel, daca sunt multi bursieri, bursele sunt mai mici si viceversa.

 

Pot primi simultan si bursa sociala si bursa de studiu/merit?

Nu. Bursele sociale si cele de studiu/merit nu sunt cumulative.

 

Bursa se primeste si in perioadele de vacanta?

Nu. Bursele de merit studiu si sociale se acorda pe durata anului universitar (cursuri, sesiuni de examene,activitati practice,examen de licenta sau de absolvire) in  conformitate cu planul de invatamant, cu exceptia vacantelor

In cazul burselor de ajutor social acordate studentilor orfani de ambii parinti, studentilor proveniti din casele de copii sau plasament familial si studentilor cu dosar medical, bursele se atribuie si pe perioada vacantelor.

 

Ce sunt bursele private?

Bursele private sunt acele burse acordate de catre diverse companii. In general, sunt conditionate de semnarea unor contracte de angajare ulterioara (dupa terminarea facultatii) intre compania care le acorda si studentul care le primeste.

 

Cum pot obtine o bursa privata?

In functie de facultatea in care studiezi, bursele private sunt acordate de o companie cu o activitate care are legatura cu specializarea ta (firme IT daca esti student la informatica, banci daca studiezi finante, etc.). Companiile care dau burse private pot fi contactate de studenti sau isi promoveaza chiar ele oferta de burse. Conditiile de acordare sunt stabilite de fiecare companie in parte, insa majoritatea vor solicita studentilor o forma de returnare a bursei la terminarea anilor de studiu (cel mai adesea prin conditionarea bursei de angajarea in cadrul companiei care o acorda).

 

S-au mai acordat pana acuma burse private in Romania?

Bursele private sunt o idee relativ noua in Romania, insa in ultimii ani numarul de burse private acordate a crescut constant.